Skal dit gulv ludbehandles? Sådan gør du

18 May 2020
Camilla Skøtt

editorial

Drømmer du om et trægulv, der er så lyst som overhovedet muligt, kan du med fordel behandle det med lud, inden du giver det den afsluttende overfladebehandling. Læs med her, og lær, hvordan du gør.

Lud af udviklet af kalk, og det er en behandling, der ikke bare lysner dit gulv, men som også bremser træets gulningsproces, så det ikke bliver mørkere og mere gult med tiden – som træ ellers har for vane.

Inden du kaster dig over ludbehandlingen, skal du være opmærksom på, at der er forskel på nåletræslud, som anvendes til fyr, gran og pitchpine, og løvtræslud, der bruges til blandt andet bøg og ahorn. Det er vigtigt, at træsort og lud passer sammen, da du ellers risikerer at gøre uoprettelig skade på gulvet.

Dernæst skal du huske, at en ludbehandling ikke er en overfladebehandling i sig selv; den kan ikke stå alene. Du skal afslutte med enten lak, olie eller sæbe, og hvis du vil have gulvet endnu lysere, kan du vælge en variant med hvid pigment.

Sådan ludbehandler du dit trægulv

Inden du går i gang, skal du sørge for, at gulvet er helt rent. Støvsug eller fej det, så der ikke ligger skidt og blander sig med behandlingen.

Når du går i gang, kan du følge denne vejledning:

1) Fordel luden på brædderne med enten en rulle, en pensel eller en svamp. Brug altid beskyttelsesbriller og handsker.

2) Når gulvet er tørt (se producentens anvisning), slibes det let med håndkraft eller med slibeklods.

3) Når slibearbejdet er afsluttet, støvsuges gulvet.

Herefter er selve ludbehandlingen færdig, og den næste opgave bliver at behandle gulvet med din foretrukne overfladebehandling – fx olie, lak eller sæbe.

Har du svært ved at vælge, hvilken behandling dit gulv skal have, anbefaler vi, at du henvender dig hos din lokale gulvmand, der helt sikkert kan komme med god råd og professionel vejledning.

More articles