Planker eller parket: Hvad skal du vælge?

02 april 2020
Camilla Skøtt

editorial

Træ er det ultimative valg, hvis du vil give din bolig et eksklusivt og lækkert touch, men det er ikke helt billigt, så det handler om at vælge rigtigt – spørgsmålet er, om du skal gå med planker eller parket?

Træ er et levende materiale, der egner sig perfekt til gulvbelægning. Det giver liv og varme til hjemmet, og samtidig trækker du naturen med indenfor. Men udvalget er nærmest uendeligt – i dag tager vi et kig på planker og parket; hvad er fordele og ulemper, og hvorfor skal du vælge det ene frem for det andet?

Planker eller parket

Uanset hvilken form for trægulv, du kigger på, findes de i et utal af kvaliteter og træsorter, og prisen varierer fra producent til producent. Men prisen er ikke det eneste, du skal kigge på – udseendet betyder trods alt en hel del.

Grundlæggende findes der fire former for trægulv: plankegulv, parketgulv, stavparket og lamelplank – vi tager et kig på de to første.

Plankegulv er et trægulv, der består af massive brædder skåret af ét stykke træ. Du kan vælge mellem forskellige længder og bredder alt efter træsort, og med denne fom for trægulv får du et roligt og ensartet udtryk i boligen.

Parketgulv er et trægulv, der er lavet af massive træstave, som er samlet i to rækker og sat sammen til et bræt. Som regel vil der være mere liv i et gulv som dette, fordi der er mange samlinger, ligesom du kan lægger parketgulvet i forskellige mønstre.

Holdbarhed og pris på både plankegulve og parketgulve er nogenlunde ens, fordi begge varianter er fremstillet af massivt træ. Om du skal vælge det ene eller det andet, er derfor primært et spørgsmål om udseende; ønsker du et roligt og enkelt look, eller hælder du mere til det livlige mønster, hvor du kan skabe en eksklusiv sildebensparket?

Flere Nyheder