Er det samfundets skyld, at vi nu har alkoholbehandling?

25 januar 2020
Anders Lundtang Hansen

editorial

Ja, selvfølgelig er det samfundets skyld, at der findes alkoholbehandling af forskellige typer blandt andet Stien Behandlingscenter Alkoholbehandling; men skyld skal jo ikke menes negativt, for det er jo kun godt, at der findes tilbud til at komme alkoholmisbruget til livs.

Men med skyld mener vi mere, om man kunne have gjort noget forud, tidligere eller fundet andre metoder, som havde gjort, at man ikke skulle oprette hele behandlingscentre for alkoholbehandling eller blot afdelinger til disse?

For hvis det ikke var sådan en omfangsrigt problem i samfundet, at folk drikker alkohol og dermed misbruger det, kunne vi så have undgået at skulle nå så langt med at oprette behandlingscentre?

Et argument kunne være, at vi har traditioner i Norden for at drikke og har gjort det praktisk talt siden vikingetiden, hvor øl-lignende genstande var at foretrække fremfor vand, det øllet var renere.

Det er da klart, at det ligger i generne for nordiske mennesker at drikke, men hvis vi kigger på de lande, der ligger omkring Danmark, så har de slet ikke samme problem i samme omfang, fordi det både ikke er lige så let at komme i nærheden af alkohol, det er dyrere og med færre procenter i, end situationen er i Danmark.

Derfor ser man også så meget turisme med, at folk kommer til Danmark for de andre nordiske lande for at indkøbe billig spiritus, vin og øl, mens vi andre danskere tager til Tyskland for at få det endnu billigere.

Men hovedsageligt vender argumentet tilbage til, at selvom alkoholisme er en sygdom, så er det vel stadig den enkelte alkoholikers valg at drikke, hvilket er en ret liberalistiske tankegang at have.

Men samfundet bliver ramt af, at så mange mennesker vælger at drikke, fordi det er let at få fat i, så det er også samfundet opgave at forsøge at hindre adgangen til dette på forskellige områder ved at hæve prisen, systematisere salget eller gøre procent-indholdet lavere.

Indtil da er der nok brug for omfangsrige muligheder for behandlingscentre.

 

Flere Nyheder