Kollund skov; en af Danmarks ældste skove
Der er ikke mange skove i Danmark, der kan prale af at have været her lige siden istiden – men Kollund Skov kan. Med sit markante landskab, store gamle løvtræer, stejle skrænter og dybe slugter er det en fascinerende natur, der på mange måder er et besøg værd.
I Sønderjylland, tæt på den tyske grænse, ligger Kollund Skov, der er et af de få tilbageværende områder i Danmark, der har været her siden den sidste istid. Det er et naturfænomen, der er værd at besøge. Især hvis du holder af historien, og gerne vil værne om miljøet.
Hvad består skoven af?
At der formentlig altid har været skov på lige præcis det område, hvor Kollund Skov ligger, har en kæmpe naturmæssig betydning. Her har mange arter af svampe, mosser, insekter, planter og organismer fået lov at leve uforstyrret, og det er guld værd for både fauna og flora.
Det meste af skoven er dækket af bøg og eg, og de mange gamle bøgetræer med undervækst af kristtorn er et imponerende syn, som er karakteristisk for en veludviklet bøgeskov som Kollund Skov. Med hjælp fra Naturfonden skal den naturlig vandstand i skoven genskabes, ligesom de træer, der er plantet af mennesker, skal fjernes, så den naturlige og oprindelige skov kan genskabes i sin fulde pragt.
Bosted for sjældne dyrearter
Med en skov så gammel som Kollund Skov, kommer det ikke som en overraskelse, at den huser to meget specielle dyrearter: Bjergsalamanderen og sortspætten.
I Danmark lever bjergsalamanderen udelukkende her og nogle få andre steder i Sønderjylland, og derfor er det i høj grad nødvendigt at værne om den natur, der giver den mulighed for at udfolde og formere sig.
Sortspætten kan høres på flere kilometeres afstand, når den trommer med sine 20 slag på 2 sekunder. Den er kulsort og den næststørste spætteart i Danmark, og så er sortspætten forholdsvis sjælden i Danmark.